Venstre vil starte vækstmotoren på Lolland

”Vi vil skabe et erhvervsliv, der vokser ud af iværksætteri, styrke de etablerede virksomheder, udvikler dygtigt håndværk samt kloge og kreative hoveder.” 

Sådan lyder ordene i vores partiprogram i Venstre Lolland. Indsatsen på erhvervsområdet er den første af syv indsatser, der skal skabe en ny retning for Lolland Kommune, hvor vi skal have en kultur med fokus på vækst og dialog.

For nylig udgav Dansk Industri en analyse, hvor Lolland Kommune bliver placeret som nr. 72 ud af landets 98 kommuner i spørgsmålet om erhvervsvenlighed. Det er en tilbagegang fra 2020, hvor vi lå på plads nr. 69. Det er ikke den rigtige retning, tværtimod.

På Lolland kender vi alle klagesangen om den negative befolkningstilvækst og problemerne med borgere, der lever hele livet på offentlig forsørgelse. Det problem hænger sammen med erhvervsvenligheden. Det første skridt, vi skal tage, er at sørge for, at det kan betale sig at arbejde. Det skal være muligt for de lokale virksomheder at udvikle sig på Lolland.

Vi har et arbejdsmarked, der er varmt og på vej til at blive overophedet. Det er vores chance, og derfor skal alle, der kan arbejde, ud i arbejde. Der står mange mennesker i ”systemet”, som måske nok ikke er helt opdateret af den ene eller anden årsag, men så er det jobcentrenes opgave at få disse borgere gjort klar. Det er vores fagforeningers opgave at motivere og skubbe på, så alle kan mærke glæden ved at tjene sin egen løn, have sin egen frihed med de muligheder, det giver. 

Analysen fra Dansk Industri har også bud på, hvad Lolland Kommune bør gøre. Øverst ligger ønsket om en bedre infrastruktur og transport. Dernæst skal der fokus på manglen på arbejdskraft. Som nr. 3 skal der gøres mere brug af lokale private leverandører. Konkurrenceudsættelsen skal op, ikke ned. Flere private virksomheder skal med på budrunden, så jobbene skabes i de private virksomheder og ikke i kommunen.

Endelig er der brug for flere lokale virksomheder. Det kræver en opgradering af informationen fra kommunen til de lokale virksomheder og dialogen. 

I Venstre Lolland har vi på vores valgprogram to indsatser, der rammer lige ind i den manglende dialog. Vi ønsker, at alle – både borgere og virksomheder – bliver mødt med et ”Goddag, hvad kan vi gøre for dig?”, når de træder ind på kommunen. Der skal understøttes af en særlig indsats hos Business Lolland-Falster, som Lolland Kommune på nuværende tidspunkt har valgt at lægge en stor del af sin erhvervsudvikling hos. I fremtiden skal det være tydeligt, at der både rækkes ud mod de store og mindre virksomheder, så det bliver en kerneopgave i aftalen med Business Lolland-Falster. På den måde kan vi som politikere følge udviklingen og tilfredsheden.

Lolland skal ikke være en kommune, der bliver drevet af tilskud og særaftaler. Vi skal have sat erhvervsudvikling på den politiske dagsorden, for det vil skabe en ny retning for kommunen. Et blomstrende erhvervsliv får skatteindtægterne til at vokse, og det danner grobund for det gode liv på Lolland.

Lad os se at starte vækstmotoren.