Har vi mod til at skabe en lokal genåbningsplan?

Forleden dag handlede jeg i garnbutikken i Maribo, eller rettere, jeg havde bestilt mit hæklegarn på Facebook til afhentning i butikken. Ekspedienten og jeg holdt god afstand. Der var håndsprit, og vi brugte mundbind. Der var god sikkerhed.

Episoden fik mig til at studse over skævheden i den nuværende nedlukning af detailhandlen. Der er ingen logik i, at jeg ikke bare kan handle normalt i den lille garnbutik, for vi ville stadig være én-til-én – ekspedient og kunde – og risikoen ville være den samme. Derfor er der brug for en smart genåbning af vores detailhandel, og Lolland-Falster kunne være et godt sted at starte.

Efter mit besøg i garnbutikken smuttede jeg forbi bageren, før jeg gik ned ad Vestergade. En butik skilte sig ud i gadebilledet med sit store papskilt, der bar titlen ”ophørsudsalg”. I en anden butik var hele varelageret allerede væk. På trods af deres vigtige arbejde og flotte udstillingsvindue kunne ikke engang Røde Kors-butikken holde åbent.

Vi er mange på Lolland-Falster, der sætter stor pris på vores levende handelsbyer. Det er dem, der gør vores øer unikke. Vi elsker at handle i de små nichebutikker, der har et varieret udbud af varer, og om sommeren nyder vi gerne en kop kaffe eller en kold øl på en af de lokale beværtninger. Det er dem, der skaber liv og sjæl i vores byer, der lige nu bløder på grund af restriktionerne.

Frisøren, guldsmeden, tøjbutikken, sportsforretningen, boghandleren – alle de mennesker, der har valgt at drive en selvstændig forretning og skabe arbejdspladser på Lolland-Falster, er vi nødt til at hjælpe. Vi er nødt til få en sikker og smart genåbning hurtigst muligt.

Sammenlignet med mange andre kommuner har Lolland og Guldborgsund en lav smitteprocent. Det kan vi bruge aktivt til at bane vejen for en lokal genåbning af detailhandlen og liberale erhverv. Vi behøver ikke at frygte, at københavnere tager på langtur til vores isklædte landsdel for at shoppe og få klippet spidserne. Vi kan være et eksempel på en forsvarlig genåbning, hvor vi viser, at de udsatte brancher godt kan leve op til krav for sikker handel.

Der er brug for at tænke konstruktivt og finde nye løsninger. Alle kæmper, hænger i og holder ud. Vi må have tilliden tilbage, så kommunerne kan få et råderum og give et bud på en lokal genåbningsplan. Det kan være en måde at sikre, at butikkerne og de liberale erhverv også findes om et halvt år.

I Venstre Lolland er vi klar til at lægge en plan.

Bragt i Folketidende, februar 2021.